محتوای درسی

هر آنچه باید درباره بلوغ دختران و پسران بدانید


خلاصه :

بلوغ یکی از مهم ترین مراحل زندگی است. در این دوران نوجوان دچار تغییرات جسمی و روحی می شود و والدین باید نحوه برخورد صحیح با نوجوان را بدانند. 

مقدمه

بلوغ یک فرآیند طبیعی در زندگی انسان است که به مرحله‌ای از  تکامل جسمانی و روانی اشاره دارد. در این دوران، بدن انسان از مرحله کودکی عبور می‌کند. این عبور با تغییرات و تحولات چشمگیری در بدن و روان انسان همراه است. نوجوان در این مرحله از زندگی دچار تغییرات جنسی، افزایش وزن و قد، تغییرات در رفتار و شخصیت می‌شود.

بلوغ به عنوان یک فرایند طبیعی، مسئله ای مهم است و والدین باید به سلامت جسمانی و روانی نوجوان اهمیت زیادی دهند. اگر در فرزندان خود مشکلاتی مانند تاخیر در شروع بلوغ یا کاهش عملکرد جسمانی و روانی را مشاهده کردید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا شما راهنمایی کند. برای آشنایی بیشتر با این موضوع تا انتها همراه مجله مدرسه ملی خانواده باشید.

انواع بلوغ

به صورت کلی بلوغ را می‌توان به دو نوع اصلی تقسیم کرد:

 جسمانی:

 در این نوع تکامل، تغییرات فیزیولوژیکی در بدن انسان رخ می‌دهد که به رشد بدنی و جنسی دختران و پسران منجر می‌شود. این مرحله شامل تغییرات در رشد قد و مو است. همچنین تغییراتی در شکل بدن حاصل می شود. نوجوان در این مرحله دچار تحولات جنسی نیز می گردد.

  روانی:

 در این مرحله از تکامل، تغییرات روانی و شخصیتی در انسان رخ می‌دهد. نوجوان از لحاظ روانی و اجتماعی رشد می کند. رشد روانی شامل تغییرات در رفتار، شخصیت، تفکر و احساسات و... است. در این مرحله نوجوان علاقه زیادی به ابراز احساسات خود در میان اطرافیان دارد

دختران نوجوان در مدرسه

 

علائم بلوغ در دختران و پسران چگونه است؟

علائم بلوغ در دختران و پسران متفاوت است. در ادامه به بررسی این نشانه ها در هر یک از آنها خواهیم پرداخت.

علائم بلوغ در دختران:

یکی از نشانه‌های اصلی بلوغ در دختران، شروع پریود ( چرخه‌ی قاعدگی) است. همچنین در این دوران اندام های جنسی دختران از جمله سینه و دهانه رحم رشد می کنند. موهای دختران نیز سریع تر رشد می کند و نسبت به زمان قبل ضخامت بیشتری پیدا می کنند. دختران در این دوران از عواطف حساس برخوردار هستند و ممکن است که نسبت به مسائل کوچک، سریع واکنش نشان دهند.

علائم بلوغ در پسران:

از نشانه های مهم رشد در پسران می توان به تغییرات صدا اشاره کرد. صدای پسران با ورود به دوران نوجوانی ضخیم تر می گردد. همچنین در دوران نوجوانی، پسران دچار تحولات جنسی زیادی می شوند و توانایی باروری را پیدا می‌کنند. میزان رشد موی پسران نیز نسبت به زمان گذشته سریع تر می گردد و همچنین ضخامت موها نیز بیشتر می شود.

برخورد والدین با نوجوان

شیوه های حمایت از  فرزندان در دوران

همانطور که گفتیم در دوران بلوغ، افراد با تغییرات جسمی، عاطفی و اجتماعی مواجه می‌شوند. در این دوران والدین باید بتوانند به خوبی از فرزندان خود حمایت کنند. در اینجا چند راهکار برای حمایت از فرزندان در دوران نوجوانی آورده شده است:

  • گفتگوی صمیمی و صادقانه: با فرزندان خود در مورد تغییراتی که در دوران بلوغ تجربه می‌کنند، صحبت کنید و به آن‌ها اطمینان دهید که این تغییرات طبیعی هستند.
  •  حمایت عاطفی: درک و همدلی نسبت به تغییراتی که فرزندان در دوران بلوغ تجربه می‌کنند، نشان دهید. محبت کردن را فراموش نکنید و به آن‌ها اطمینان دهید که همیشه در کنارشان هستید.
  •  تشویق به اعتماد به نفس: به فرزندان خود کمک کنید تا اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنند. آن ها را تشویق کنید تا نظرات و احساسات خود را در جلسات و روابط اجتماعی بیان کنند.
  • راهنمایی و مشاوره: در صورت نیاز، به فرزندان خود راهنمایی و مشاوره ارائه دهید. اگر لازم است، به یک مشاور حرفه‌ای مراجعه کنید تا در مواجهه با چالش‌های دوران نوجوانی به آن‌ها کمک کند.
  • توجه به حریم شخصی: از تجاوز به حریم آن‌ها خودداری کنید. اجازه دهید آن‌ها در مورد مسائل شخصی خود تصمیم بگیرند.
  •  ایجاد ارتباط با دیگران: کمک کنید تا فرزندانتان با دیگران ارتباط برقرار کنند و دوستی‌های سالم و مثبت بسازند. این موضوع کمک می‌کند تا آن‌ها مهارت‌های اجتماعی خود را تقویت کنند.

سوالات متداول

بلوغ در چه سنی اتفاق می افتد؟

سن بلوغ برای پسران و دختران متفاوت است. به طور کلی، دختران معمولاً بین 9 تا 14 سال و پسران بین 10 تا 15 سال نوجوانی را تجربه می‌کنند.

چه علائمی نشان‌دهنده بلوغ در دختران است؟

شروع دوره‌های قاعدگی، تغییر در اندازه اندام های جنسی،‌ افزایش قد و وزن از مهم ترین علائم بلوغ در دختران است.

 

جمع بندی

دانستیم که بلوغ یکی از مراحل طبیعی در زندگی انسان تلقی می شود. در این دوران تغییرات جسمانی و روحی برای دختران و پسران حاصل می گردد. والدین باید بتوانند در این سنین با نوجوان صحبت کنند و نیازهای واقعی او را به خوبی شناسایی کنند. در صورتی که نیاز به مشاوره بیشتری در زمینه رفتار با نوجوانان دارید،‌ میتوانید از دوره های حرفه ای مجموعه مدرسه ملی خانواده بهره مند شوید.

برای درج دیدگاه باید ابتدا به عنوان کاربر به سایت وارد شده باشید.